Gevel bekleden met Eternit.

In 2010 gingen mijn man en ik op zoek naar een architect. Na enkele gesprekken met diverse architecten, besloten wij het ontwerp van ons huis over te laten aan architect Dirk Nijsten uit Zonhoven. Zijn feeling met de moderne architectuur en het gevoel dat hij ons gaf, dat het belangrijk was dat het zou worden zoals wij het wilden, gaf ons de doorslag in de keuze van architect. Achteraf gebleken ook de beste keuze die we konden gemaakt hebben.

Met een leeg blad voor zich en de vraag, zeg maar wat jullie willen, wat jullie verwachten van jullie huis, begon het avontuur van de voorbije jaren. Enkele zware jaren want met een man in huis die leeft op het principe “alles wat je zelf doet, doe je beter” werd dus ook alles zelf gedaan. Behalve onze gevelbekleding. Al vanaf het witte papier dat voor onze architect lag, was het eerste puntje op onze lijst dat we als gevelbekleding “grijze platen” wilden. Toen nog niet helemaal zeker voor welk product we gingen kiezen, maar het zou wel de afwerking van onze buitengevel worden.

Iets sneller dan voorzien was ik zwanger toen we volop in de bouwfase zaten. Met wat tijd over zei Kurt me dat ik me er maar eens achter moest zetten hoe de gevelbekleding zou moeten worden. Het enige wat hij wou, was dat het een wildverband werd. Dus niet alles netjes op een rijtje. Intussen waren we er al uit dat we voor Eternit gingen kiezen. Een natuurlijk product, kwalitatief zeer sterk en voor ons belangrijk, bij verzagen geen andere kleuren aan de zijkanten van de panelen. Uren heb ik versleten met het tekenen van lijntjes op ons plan van het huis. Dan weer een mailtje naar onze architect wat hij vond. Rekeninghoudend met dat de grootste afmeting van een 125cm x 310cm was.

Toen het uiteindelijk zo ver was, zijn we op zoek gegaan naar een firma die ons dit wou plaatsen, niet evident, want wij wilden dat deze gelijmd gingen worden. En hiervan hielden de meeste firma’s hun handen af. Want hierop garantie geven was moeilijk.
Uiteindelijk kwamen we bij Horemans Houtskeletbouw in Meeuwen uit. Wij hebben geen woning in houtskelet maar volledig gemetste binnenmuren of gestort uit beton. Daarop 2x 8cm geïsoleerd met Recticel® isolatie en een verdere opbouw aan de hand van het Isofinish principe. De kennis van Sven van de firma Horemans kwam hier goed van pas omdat op de isolatie eerst volledig een constructie van hout is gemaakt om nadien de panelen op te verlijmen. Er werd door de firma een gedetailleerd gevelplan uitgetekend, rekeninghoudend met wat ik geschetst had en dat er zo weinig mogelijk afval zou zijn van de gevelpanelen zodat deze zo optimaal mogelijk konden gebruikt worden.

 

Wij kozen voor de Natura panelen, volgens ons het mooiste ook in combinatie met de licht grijze kleur van de ramen en deuren. Waar er naden zijn tussen de panelen, werden de kepers voorzien van een stuk EPDM. Zo zijn er nu tussen de panelen zwarte naden te zien en kijk je niet op het hout. Voor de onderste rand van de gevelbekleding, die nadien voor een stuk in de afwerking zal zitten van de tuin, kozen we voor een Tectiva paneel, omdat deze er tegen kunnen om continue in het water te blijven staan. Uiteraard ook een donker grijze plaat, in de richting van de kleur van de Natura.

De verlijming moest ook heel secuur gebeuren. Want eens tegen de houten kepers geplaatst, kan je er geen kant meer mee op.  Het ook een bepaalde temperatuur hebben buiten, mede de reden waarom het even heeft geduurd en we hebben gewacht tot in het voorjaar. Eens gelijmd, krijg je ze er onmogelijk af, als er dan beschadiging is moet men het paneel stuk maken om ze te kunnen verwijderen. Onderkant en bovenkant aan de dakranden is ook een insectenroostertje voorzien, want het is een geventileerde gevel opgebouwd met het Isofinish principe. Wat vooral een groot voordeel geeft aan het prijskaartje van de energiefactuur omdat deze vorm van gevelopbouw er voor zorgt dat het in de winter minder snel afkoelt en de zomer minder snel opwarmt doordat er zich constant lucht tussen de panelen en de isolatie bevindt.

Het prijskaartje, ja ik kan er niet over gaan liegen, goedkoop is het niet. Het is een dure gevelafwerking. Maar zou ik het opnieuw doen? Ja! Absoluut. Mijn man en ik zijn er werkelijk verliefd op. Dit was wat wij in ons hoofd hadden en oké, voor dit geld hadden we een aantal keren een gevelsteen kunnen zetten. Maar hadden we dit niet gedaan, ben ik er zeker van dat we spijt hadden gehad.

 

www.dirknijsten.be
www.horemans-hsb.be
www.eternit.be
www.isofinish.be

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s